top of page

İSLÂM MEDENİYETLERİ
MÜZESİ

Proje Türü: Müze & Sergi Tasarımı

Proje Yeri: Çamlıca - İstanbul

İşveren: İstanbul Cami ve Eğitim-Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği,

Gürsoy Grup Restorasyon

Yılı: 2017 - 2022

Durum: Tamamlandı

Ekip: Kadir Uyanık, Dicle B. Özdemir, Magsat Recepbayew

Gizem Aslaner, Anıl A. Asal, Tuncay Güner, Damla Çolakoğlu, Nihan Çelik, Bilge Akbulut

Fotoğraf: Alp Eren - Altkat

İslâm Medeniyetleri bağlamında daha önce teşhir edilmemiş eserlerin sergilenmesi amacıyla oluşturulan İslam Medeniyetleri Müzesi, Çamlıca’da ve 11.000 metrekarelik iki katlı alanda yer almaktadır. Müzede, 8000 metrekare sergi alanının yanı sıra karşılama/biletleme alanı, kafe/restoran, müze mağaza, geçici sergi alanı, atölyeler, koruma ve restorasyon laboratuvarları ve depo yer almaktadır.

Sergi alanında ise 7. yy’dan 19. yy’a kadar İslam medeniyetinin sanatsal ve tarihi açıdan gelişimini anlatan 800 eser ve 14 tematik bölüm yer alır. Sergi tasarımında, farklı dönemlere ait eserlerin bir senaryo ve hikaye bağlamında bir araya getirilmesi ve mimari biçimlenmeyi oluşturması hedeflenir. Her bir vitrin, sergilenen eserlerin gerekliliklerine ve sergi bölümündeki mekânsal kurguya göre boyutlandırılmıştır. Sergileme tasarımında, eserlerin sergi senaryosuna göre yerleşimleri, her bir eserin kendi bağlamı ile sergilenmesi, sergi kaidelerinin eserleri ön plana çıkaracak şekilde tasarlanması ve yerleştirilmesi, renk seçimlerinde eserlerin renkleri ile uyum göz önünde bulundurulmuştur. Müze, İslam medeniyeti, kültürü ve mimarisi bağlamında kapsamlı bir hikaye anlatımı ve deneyim alanı sunmayı amaçlar.

Müzede sergilenen eserler mimari ile bütünleşik görsel/işitsel/sanatsal yerleştirmeler ve geniş grafik anlatımlar ile desteklenerek izleyiciye etkileşimli bir deneyim alanı yaratmaktadır.

Giriş holü, ziyaretçileri sergi alanına dahil olmadan önce İslam mimarisi ile tanıştıran dingin bir karşılama mekanı olarak kurgulanmıştır. Mekanın ortasına düşen kolon, İslam dininin evrenselliği ve birliğinin mimari yansıması olarak ve ‘Mukarnas’ bezemesinin bir yorumu şeklinde ele alınmış, mekanın tavan ve zeminine yayılarak İslam’ın bütün insanlığı kucaklayan bir din olmasına gönderme yapması sağlanmıştır. Bu bölüm aynı zamanda karşılama, bilgilendirme ve dinlenme bölümlerini içermektedir.

bottom of page